Stročji fižol za solate, omake, juhe ali kakšno tradicionalno jed

17 avgusta, 2016
0
0

Zelenjave je v teh poletnih dneh v izobilju, ena od bolj priljubljenih je stročji fižol, za pripravo okusnih jedi trgamo mlade stroke. Sorta ‘Maslenec rani’ ma zelo dolge, široke in mesnate rumene stroke in je v tem mesecu v polni rodnosti. Stroki so primerni za solate in omake; so zelo okusni. ‘Ptujski maslenec’ je visok, nekoliko bolj pozen in se uporablja samo za stročje. Ima zelo široke in dolge stroke rumene barve. Zelene, še nezrele stroke lahko jemo sveže ali kuhane, lahko jih tudi konzerviramo ali zamrznemo. Pred kuhanjem oziroma shranjevanjem jih običajno narežemo.

Solata z bobom, stročjim fižolom, špinačo, korenjem in oljkami

Sestavine za 2 osebi: 2 stroka česna, 300 g kuhanega zrnja boba, 100 g kuhanega stročjega fižola, 200 g špinače, 1 velik korenček, ščepec soli, polovica limone, 5 oliv

Sesekljamo česen ter stresemo v posodo k bobu, stročjemu fižolu, špinači in naribanemu korenčku ter osolimo, stisnemo limono in premešamo. Okrasimo z olivami.

Več receptov in veliko drugih zanimivosti o zrnatih stročnicah lahko preberete v knjigihttp://zalozba.kmeckiglas.com/zrnate-stro%C4%8Dnice

Na izletniški kmetiji Padovac v Selu pri Kostelu pripravljajo 11. tekmovanje v kuhanju Kostelskega čušpajsa, ki bo 19. avgusta z začetkom ob 16. uri. Prireditev je namenjena ohranjanju kulturne dediščine in promociji Kostelskega čušpajsa kot tradicionalne kostelske jedi. Čušpajz je jed, ki jo pripravljajo kot enolončnico ali kot prilogo, odvisno ali je z ali brez mesa. Ime te jedi izvira še iz časov Avstro-Ogrske, beseda “Zuspeise” pomeni prilogo oziroma jed za zraven. Tako je nastala zelenjavna (lahko tudi z dodatkom mesa) jed, ki jo vsak pripravi na svoj način.

Kostelski čušpajs (sestavine za deset oseb):

70 dag mesa, 30 dag rdečega korenčka, 30 dag stročjega fižola, 40 dag graha, 40 dag svežega zelja, 40 dag krompirja, 40 dag mlade koruze, po okusu: olje, čebula, moka, sol, poper, dišave…..Vse sestavine damo postopoma v lonec in kuhamo do mehkega približno 40 minut.