Lečna omaka

13 septembra, 2016
0
0

Sestavine za dve osebi: čajna skodelica leče, 2 stroka česna, sveži listi peteršilja, bazilika po okusu, 5 žlic ovsenih kosmičev, ščepec soli

Zrnje leče v primerjavi z drugimi stročnicami kuhamo nekoliko drugače, saj pri njej ni potrebno dolgotrajno namakanje in kuhanje. Zrnje leče damo v lonec in kuhamo tri minute v vreli vodi. Odlijemo vodo in prelijemo zrnju svežo vodo ter namakamo. Po eni uri vodo ponovno odlijemo in kuhamo na zmernem ognju v sveži vodi deset minut.

Sestavine postopno dodajamo. Najprej olupimo česna, ju drobno narežemo, damo v lonec k leči in dolijemo vodo do pokritja sestavin. Medtem ko se leča kuha, dodamo sesekljan peteršilj in baziliko. Po dobrih desetih minutah dodamo ovsene kosmiče, osolimo po okusu in premešamo.

Čez dobrih pet minut posodo odmaknemo z ognja in sestavine premešamo s paličnim mešalnikom. Omaka je pripravljena kot priloga k drugim jedem. Zelo dobro se ujema s praženim in pire krompirjem ter rižem.

Več o prehrani z zrnatimi stročnicami boste izvedeli v knjigi Zrnate stročnice http://zalozba.kmeckiglas.com/zrnate-stro%C4%8Dnice