Srečanje ob jesenski mizi

27 septembra, 2016
0
0

Grozdje, jabolka, buče, kostanj, kaki … je le nekaj darov, ki nam jih ponuja jesen. Po večini so praznovanja povezana z dobro letino tradicionalna in so postala zanimiva turistična ponudba. Lepe jesenske dni pa izkoristimo tudi za sprehode v naravo ali obisk kakšne kmetrije, kjer organizirajo pobiranje jesenskih pridelkov. Tam si košare napolnimo s kostanji, gobami ali drugimi pridelki, ki jih dobimo na kmetijah.

Lahko pa doma, na toplem jesenskem soncu, pripravimo srečanje s prijatelji ali družino. Takšna srečanja so žal postala redkejša, zato je košara kostanja priložnost, da povabimo vse, ki jih želimo videti. Za tovrstno druženje so poleg pečenega kostanja primerne jedi, ki s čakanjem ne izgubijo kusa ali spremenijo videza. Kostanj je precej nasiten, zato naj bodo druge jedi nekoliko lažje.

Več o jesenskih jedilnikih in pripravi mize za družabna srečanja lahko preberete v knjigi PRAZNIČNE MIZE http://zalozba.kmeckiglas.com/praznicne-mize

Bučna juha s kostanjem

Sestavine za 4 osebe: 600 g bučnega mesa (mešanega), 1 šalotka, 1 l jušne osnove, žlica masla, muškatni orešček, kajenski poper, sol, žlica bučnega olja, 2–3 žlice tekoče kisle smetane, pečen ali kuhan kostanj

Čebulo nasekljamo in podušimo na maslu, dodamo očiščeno na koščke narezano bučno meso, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Kuhamo približno 20 minut. Juho pretlačimo in vmešamo kislo smetano. Juho postrežemo v skledici, potresemo z grobo nasekljanimi ali zdrobljenimi kostanji in dodamo kapljico bučnega olja.