Dobre in slabe maščobne kisline

3 novembra, 2016
0
0

V vsakodnevnih prehranjevalnih dilemah, maščobe da ali ne, bi se kratek in enostaven odgovor lahko glasil; vse naravne in kakovostne maščobe so dobre in v zmernih količinah zdravju koristne.

V preteklosti smo pogosto slišali nasvete, da je nasičene maščobne kisline živalskega izvora dobro nadomestiti z nenasičenimi maščobami rastlinskega izvora in zato so olja in tudi margarina (nadomestek masla) postala veliko bolj zanimiva za uporabo v prehrani. S procesom hidrogenizacije, ki je bil razvit v začetku prejšnjega stoletja, so rastlinskim oljem podaljšali obstojnost in povečali uporabnost predvsem v živilski predelovalni industriji (predpripravljena hrana, peciva, namazi, slaščice, čipsi …). Hidrogenizirane maščobe pa imajo žal tudi večjo pomanjkljivost, vsebujejo namreč transmaščobne kisline, ki jih človeški organizem ne potrebuje in ne samo to, še škodujejo mu! Škodljive transmaščobne kisline pa nastajajo tudi ob pregrevanju rastlinskih olj, zato moramo upoštevati temperaturo, ki naj bo okrog 160 stopinj Celzija. Prav te maščobe so v veliki meri krive za nastanek bolezni srca in ožilja, povezujejo pa jih tudi z Alzheimerjevo boleznijo.

Danes imamo na razpolago veliko različnih vrst olj, preden se odločimo za nakup, predvsem preverimo njegovo kakovost ter razmislimo o namenu uporabe.

Veliko več o oljih in njihovi uporabi lahko preberete v knjigah:

http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/oljka-zivilo-zdravilo-lepotilo;

http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/olja