POZABLJENO PROSO

30 maja, 2016
0
0

Beseda proso je slovanskega izvora in ga tako imenujejo mnogi slovanski narodi. Proso je eno prvih žit, ki so jih ljudje uporabljali za hrano. Izvira verjetno iz osrednje Azije, kjer so ga na Kitajskem uporabljali že pred 10.000 leti. Včasih so pri nas pridelovali veliko prosa, potem je pridelovanje hitro upadalo, šele zadnjih nekaj let je zanimanje za proso, tudi zaradi primernosti za ekološko pridelovanje, ponovno naraslo. Pri nas imamo registrirano slovensko sorto prosa Sonček, požlahtnjeno na Kmetijskem inštitutu Slovenije iz gorenjske domače populacije prosa.

Proso nima glutena, zato se ga lahko uporablja v prehrani ljudi, ki so preobčutljivi na pšenico in nekatera druga žita. V primerjavi s pšenico je proso bogato z neobhodnimi aminokislinami levcinom, izolevcinom in metioninom. Ima dobro sestavo mineralnih elementov, zlasti fosforja, železa, kalcija, magnezija in mangana, pomembno pa je, da ti niso vezani na fitinsko kislino, ki sicer otežuje uporabo teh elementov v našem organizmu. Proso vsebuje tudi silicij in cink, ima tudi veliko vitaminov skupine B. Proso je bogato z nenasičenimi maščobami.

V zadnjem času je zelo povečano zanimanje za razvoj izdelkov in jedi iz prosa, zlasti brezglutenskih izdelkov in jedi. Proso je zanimivo tudi zaradi dobre prehranske vrednosti v kombinaciji z drugimi pridelki, zaradi posebnega okusa ter zaradi zagotavljanja raznovrstnosti naše prehrane.

PUDING S KAŠO IN OREHI

Sestavine: 1 zavitek vaniljevega ali čokoladnega pudinga (37 g), 40 g sladkorja, 500 ml mleka, 50 g mletih orehov, 50–80 g kuhane prosene kaše (100 g kaše skuhamo v 250 – 300 ml vode), malinovec in stepena sladka smetana

Puding skuhamo po navodilih. Tik pred koncem kuhanja vmešamo v maso mlete orehe in kuhano proseno kašo. Nato puding nalijemo v skodelice. Za dekoracijo uporabimo malinovec ali stepeno sladko smetano.

Več v knjigi http://zalozba.kmeckiglas.com/proso-millet