Skuta z dodatki je odlična večerja

29 maja, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Sveži siri kamor spada skuta, albuminsla skuta in kajžarski sir so mehke strukture in prijetno kislega okusa. Lahko jih kupimo, še boljše pa je, če si jih pripravimo sami. To so mlečni izdelki, ki so takoj po izdelavi primerni za uporabo. Pripravimo pa jih iz posnetega ali polnomastnega mleka, surovega ali toplotno obdelanega mleka ali sladke sirotke.

Za izdelavo skute, kot najbolj pogostega svežega sira, lahko uporabimo vse vrste mleka. Najprej moramo izdelati kislo mleko, ki mu odvzamemo del sirotke. Z dodajanjem sirišča in odcejanjem sirotke dobimo bolj ali manj mazavo skuto, ki jo lahko izboljšamo z raznimi dodatki, kot so začimbe, zelišča, sadje suho ali sveže, zelenjava oreški ali olja …

Dodatke lahko v skuto umešamo, posujemo po plasteh ali površini in oblikujemo kroglice, rulade ali postrežemo kot namaze. Hitro in preprosto, vendar odlično je naprimer skuta z bučnim oljem.

Več o izdelavi mlečnih izdelkov lahko preberete v knjigi Izdelajmo jogurt, maslo, sir, ki jo trenutno lahko kupite po akcijski ceni 13,60 EUR.