Kulinarično srečanje

26 oktobra, 2016
0
0

Člani kulinarične sekcije v Klubu Korošcev Ljubljana so se zbrali na 13. Koroški kuhariji, tokrat na temo ajda. Pri ustvarjanju ajdovih jedi, po starih koroških receptih, jim je pomagal prof. dr. Ivan Kreft, ki je priznani strokovnjak za ajdo ter hkrati soavtor knjige Ajda, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Za dobrodošlico so pripravili srčke iz koroškega kruha namazane z ocvirki ter obložene s česnom. Na jedilniku pa so bili še edavi povitek (zavitek z ajdovim namazom), štranklova župa (grahova juha) s širokimi edavimi nudlči (širokimi ajdovimi rezanci) in edava torta s prajzlperom (ajdova torta z brusničnim namazom).

Ajdova torta z brusničnim namazom

Sestavine: 260 g ajdove moke, 300 g surovega masla, 300 g sladkorja, nastrgana lupina ene limone, 6 jajc, ½ pecilnega praška, brusnična marmelada, maslo za premaz modela za torte, 250 g jedilne čokolade za preliv in 50 g sončničnega olja

Med mešanjem maslu postopoma dodajamo sladkor, nato še jajca in na koncu limonino lupino. Beljake stepemo v trd sneg. Ajdovo moko presejemo s pecilnim praškom in previdno umešamo k penasto stepeni jajčni zmesi, na koncu med rahlim mešanjem dodamo še trd sneg. Model za torte namažemo z maslom in napolnimo s testom. Pečemo ga eno uro. Hladnega perežemo in namažemo z brusnično marmelado. Čokolado in olje damo v kozico in nad soparo segrevamo tako dolgo, da se stopi. Torto prelijemo s čokolado in jo postavimo na hladno.

Še več ajdovih receptov lahko najdete v knjigi:

http://zalozba.kmeckiglas.com/ajda-buckwheat