Odprto pismo predsedniku Vlade

28 decembra, 2015
0
0

Odprto pismo predsedniku Vlade RS Miru Cerarju,

z veliko mero ogorčenja spremljam postavljanje, kot britev ostre, »tehnične ovire« na naši južni državni meji. Ta zavržena ideja, nevredna tega časa in prostora se predstavljata kot varovanje naših meja – pred kom že? Pravite, da je to ovira za ljudi, ki čez naše ozemlje bežijo pred vojno, in ki jih konec koncev prevažate z avtobusi in vlaki, povrhu vsega pa nikomur od njih niti ne pade na misel, da bi ostal v Sloveniji. Prav nihče med njimi se ne plazi po gozdovih, ne brodi po rekah ali išče pot v lepši jutri čez pašnike in travnike slovenskega podeželja. Ta bodeča žica je v prvi vrsti sejalka smrti za živali, ki jim ni mar za meje, ki živijo (so živele) na svobodi, danes pa ste jim vi, predsednik vlade RS nastavili pasti smrti. Verjetno vam ni mar za tiste, ki v glavi pač nimajo ograj in nič hudega sluteč puščajo svoja življenja na bodeči žici. Mrazi me, ko pomislim na ta razmesarjena bitja, ki se v agoniji borijo za rešitev iz objema smrti.

Videti je, kot da veliko bolj spoštujete zahteve oz. diktat močnejšega, kot pa ljudi, ki so vam zaupali in verjeli, zato nas danes ograjujete in zavijate v bodečo žico. Jemljete nam svobodo, ker niste sposobni reševati begunske krize na bolj human način, ker niste sposobni rešiti meddržavnih sporov na diplomatski ravni, ker je treba lastne neuspehe prevaliti na drugega, povrhu vsega pa še spretno zavajate javnost. Ta ograja, za zaščito države, pa vsak dan bolj diši po militarizaciji južne meje in nezaslišanem netenju nestrpnosti med ljudmi na tej in oni strani. Ne, to je ograja za ustvarjanje psihoze med ljudmi ob meji in rušenje dobrososedskih odnosov.

Vašim predhodnikom je uspelo spraviti na kolena veliko večino gospodarstva, banke, zdravstvo, znanost …Vi pa ciljate še na to zadnje kar je ostalo, na iluzijo svobode, in nas državljane Republike Slovenije spreminjate v ujetnike v lastni državi, lepo se sliši, mar ne?

Sprašujem se, kdo vam je dal mandat za takšno početje, v čigavem imenu nas želite postaviti v strašljivo okolje, ki vedno bolj asociira na taborišče, le še elektriko napeljete, pa bo namen dosežen. Upam, da vas bodo državljani Slovenije čim prej spregledali in se uprli tej vaši zablodi, preden bo za vse nas prepozno. Verjetno si pred 25 leti ni nihče predstavljal, da nas bo lastna vlada prisilila živeti v državi obdani z bodečo žico, to je nezaslišano, to je vredno najhujše obtožbe!

Savina